20/04/2022

KRC Genk en hogeschool UCLL: samen voor meer Limburgs talent.

De samenwerking met hogeschool UCLL is een van de strategieën waarmee KRC Genk talentacademie het ecosysteem verder uitbouwt met een partnership ten voordele van de eigen jeugdopleiding en de jeugdopleidingen van het project FRZA! Limburg.

Een kleine drie jaar geleden lanceerde de jeugdacademie van KRC Genk FRZA! Limburg, een vernieuwend project waarin KRC Genk enerzijds nauw samenwerkt met enkele Limburgse interprovinciale voetbalclubs (Belisia SV, Thes Sport, RC Hades en KVK Wellen, verder de FRZA!-clubs genoemd) en anderzijds ondersteuning biedt aan het Genker Jeugdvoetbal (GJV). Het draait kort samengevat om knowhow delen en een win-winsituatie creëren voor de (FRZA!-)clubs en voor KRC Genk.

 Door deze unieke vorm van samenwerking met Limburgse clubs kunnen de kernen van de onderbouw – die vroeger redelijk ruim waren – wat teruggeschroefd worden zodat KRC Genk vaker het juiste talent kan opleiden. De win voor de FRZA!-clubs: alles wat de jeugdacademie in huis heeft, is geen geheim: alles wordt gedeeld. Daarnaast kunnen spelers met potentieel langer ‘onder hun kerktoren’ blijven spelen, waar ze zich goed voelen. Daar kunnen de spelers van een nog betere opleiding genieten en blijven ze in contact met en opgevolgd door KRC Genk.

 Om de knowhow van een goede jeugdopleiding verder te optimaliseren, af te stemmen op het niveau van de samenwerkende clubs en ook daar te implementeren, werkt de jeugdacademie sinds dit seizoen samen met hogeschool UCLL. Derdejaarsstudenten Lichamelijke Opvoeding van de lerarenopleiding worden ingeschakeld in de jeugdwerking van KRC Genk als deel van hun stage en/of bachelorproef, hetgeen voor de studenten zelf natuurlijk een mooie kans is om binnen een totaalproject als dit samen te kunnen werken met een topspeler als KRC Genk.

De samenwerking met hogeschool UCLL houdt enerzijds in dat drie studenten de trainers van de elitespelertjes (7-9 jaar) ondersteunen bij het trainen van fundamentals: door de juiste oefeningen te implementeren in voetbaltrainingen evolueren fundamentele bewegingsvaardigheden tot specifieke voetbalvaardigheden. Dat gaat van een bewegingsspeeltuin, simpele tikspelletjes, gebruik maken van verschillende ballen, enz. voor de 5- en 6-jarigen tot de integratie van andere sport specifieke vaardigheden zoals een koprol, judo-oefeningen, enz. voor 7- en 8-jarigen. Op basis van hun ervaring tijdens deze trainingen, organiseren de studenten van hogeschool UCLL in de maand april demotrainingen voor alle trainers van de onderbouw in de FRZA!-clubs zodat de kennis en de methode op maat kan geïntegreerd worden in de FRZA!-club.

 Anderzijds doen vier studenten een onderzoek naar een ander belangrijk aspect in de jeugdopleiding van KRC Genk: ‘lifestyle’. Slaap- en eetgewoontes, beeldschermgebruik en andere aspecten van levensstijl zijn immers van groot belang om het te maken als voetballer.

Eerst gaan de studenten na welk belang de verschillende levensstijlaspecten hebben bij jonge spelers en nadien werken zij daarop een workshop over levensstijl uit voor de spelers van 12 en 13 jaar. De satellietclubs kunnen daarop ook zelf met het kant-en-klare didactische pakket aan de slag. Zij krijgen zo meteen veel meer bagage om te werken rond de levensstijl van hun jeugdspelers.