16/02/2023

Genkse jeugdopleiding pronkt in illuster lijstje met internationale topclubs

Volgende maand nemen onze Genkse U19 het in de 1/8ste finales van the Youth League op tegen Atlético Madrid. Opnieuw een kraker van formaat nadat ze in de vorige ronde hun leeftijdgenoten van Juventus al over de knie legden. In de Al Abtal Cup, een internationaal tornooi met tegenstanders als Real Madrid en Slavia Praag, waren ze woensdag dan weer duidelijk een maatje te groot voor AEK Athene. De Grieken werden met forfaitcijfers opnieuw naar huis gestuurd. Dat internationaal succes is geen toeval. Vanuit het ‘kleine’ Genk hebben we een talentenfabriek op poten gezet die niet moet onderdoen voor gevestigde waarden in het internationaal topvoetbal.

CIES Football Observatory, een groep researchers die werken voor het internationaal centrum voor sportstudies in Zwitserland, heeft een top 100 gemaakt van alle profclubs wereldwijd op basis van de spelerswaarde van hun jeugdwerking. In dat illuster lijstje pronkt onze academie, als beste club in België, op een mooie 29ste plaats. We laten grootmachten als Manchester United, Atlético Madrid, Dortmund en AS Roma achter ons.

Moeten we veel waarde hechten aan dat lijstje? Roland Breugelmans, directeur opleidingen geeft meer uitleg:

“Wanneer je door een internationaal onderzoeksteam bij de 30 beste jeugdopleidingen van de wereld wordt geplaatst, mag je daar zeker fier op zijn”, steekt Breugelmans van wal. “Maar het wordt pas echt indrukwekkend als je ook één ander in perspectief bekijkt. Om te beginnen werken wij niet vanuit een metropool als Londen, Barcelona of Amsterdam. In eigen land kan je die redenering ook doortrekken. Het Brussels Hoofdstedelijk gewest telt meer dan 1 miljoen inwoners. Arrondissement Antwerpen alleen al telt meer dan een half miljoen inwoners. Daar zijn de talentenvijvers simpelweg een stuk groter dan in een stad als Genk met ruwweg 60.000 inwoners.”

“België is daarnaast ook niet zo’n voetbalgek land als pakweg Brazilië of Portugal waar kinderen bij wijze van spreken kunnen voetballen nog voor ze kunnen stappen. Dat maakt de initiële pool aan talenten uit eigen regio al een stuk kleiner. Tot slot kan je er niet om heen dat KRC Genk niet over dezelfde financiële middelen beschikt als de groten der voetbalaarde. Wanneer we die drie nuances mee in rekening nemen, kan je niet anders dan fier zijn op onze 29ste plaats. Het bevestigt dat onze werking hier meer dan op punt staat en onze filosofie de juiste is”, besluit de drijvende kracht achter onze academie.

Keep up the good work, Genkies!