12/07/2017

Gaetan Coucke in de spotlight bij de A-kern!

KRC Genk is momenteel op stage in het Nederlandse Garderen. Daar werd vanavond een oefenduel afgewerkt tegen Willem II. KRC Genk won met 0-4. Doelman Gaetan Coucke speelde net zoals afgelopen zaterdag tegen Lierse 45 minuten. 

Van veldspeler tot doelman

De 18-jarige doelman uit Piringen bij Tongeren wordt in november 19 jaar en is reeds actief bij KRC Genk sinds 2006. Hij begon zijn carrière bij FC Vliermaal maar al snel werd hij opgemerkt door de scouts van KRC Genk. "Inderdaad. Ik speel al bij KRC Genk sinds de U9. In mijn eerste seizoen bij KRC was ik veldspeler, maar al snel bleek dat ik meer kwaliteiten had als doelman. Vanaf de start van het seizoen 2007-2008 werd ik doelman bij de U10 en dat ben ik tot de dag van vandaag nog steeds. Mijn droom is om ooit eerste doelman te kunnen worden van KRC Genk, toch wel de club van mijn hart."

Brons in Chili

Ondanks zijn jonge leeftijd won Gaetan wel al een bronzen medaille op een Wereldkampioenschap voetbal. In november 2015 werd hij samen met Rubin Seigers, Dante Vanzeir, Matisse Thuys, Christophe Janssens en Kino Delorge knap derde op het WK te Chili. In de wedstrijd om de bronzen medaille keepte Gaetan 90 minuten. "Onvergetelijk. In de slotminuut van de reguliere speeltijd scoorde Mexico de gelijkmaker. Iedereen dacht aan verlengingen, maar in de absolute slotseconden van de wedstrijd scoorde mijn maatje Dante Vanzeir de 3-2. Als ik eraan terugdenk krijg ik nog steeds kippenvel. We waren allemaal door het dolle heen want nog nooit kon een Belgisch jeugdelftal een medaille behalen op een WK. Bovendien waren we met zes Genkies op dat tornooi. Dat maakte het wel echt speciaal."

Vlotte voorbereiding

KRC Genk won de voorbije drie wedstrijden van respectievelijk Termien, Lierse en Willem II. Gaetan kreeg tijdens deze drie oefenduels telkens 45 minuten en kon telkens de 0 houden. "Het geeft mij een goed gevoel dat ik tijdens de voorbereiding de kans krijg om mij te tonen. We werken op training iedere dag keihard en ik voel me elke dag meer en meer klaar om te starten aan het nieuwe seizoen. Uiteraard besef ik dat de weg nog zeer lang is, maar dit is waar ik als kind heb van gedroomd. Samen met de andere doelmannen geven we elke dag het beste van onszelf."

Vriendschap onder doelmannen

Het is opvallend hoeveel doelmannen uit de jeugd van KRC Genk naar de A-kern doorstromen. Bailly, Bolat, Casteels, Courtois, Jackers, Coucke en co zijn daar enkele gekende voorbeelden van. "Voor mij is dat persoonlijk geen verrassing. In Genk wordt er heel intensief en specifiek met ons gewerkt. Bij de eerste ploeg staat dit project onder leiding van Guy Martens, maar bij de jeugdwerking zijn Poll Peters en Gilbert Roex ook heel goede trainers. Nordin en ik trainen al erg lang samen. We zijn hierdoor goede vrienden geworden. Zo zijn we bijvoorbeeld afgelopen zomer nog samen op vakantie geweest. Ook met onze nieuwe doelman Danny Vukovic klikt het goed en dat maakt het aangenaam om iedere dag het beste van onszelf te kunnen geven in goede omstandigheden."

We wensen Gaetan veel succes dit seizoen!

Dominique Vaes