14/07/2017

Paolo Sabak in de spotlight bij de A-kern!

Hij is nog maar 18 jaar jong, maar toch mocht hij het afgelopen seizoen al van speelminuten proeven in de Jupiler Pro League. Vandaag hadden wij een babbel met Paolo Sabak. De creatieve middenvelder kwam in het seizoen 2013-2014 over van KV Mechelen en maakt sinds vorig seizoen deel uit van de A-kern van KRC Genk.

Straatvoetballer uit Mechelen

Paolo Sabak maakte kennis met het voetbal op straat. Hij speelde er vroeger met grotere jongens en kreeg zo al snel de smaak in het voetbal te pakken. "Klopt. Als kind was ik altijd maar aan het voetballen op straat. Vaak was dat met jongens die ouder waren dan mij. Mijn eerste voetbalstapjes zette ik bij KRC Mechelen. Mijn broer speelde daar en omdat ik niet alleen thuis wou zitten hebben mijn ouders mij bij dezelfde club ingeschreven. Het duurde niet zolang vooraleer ik werd opgemerkt door scouts van Lierse. De Pallieters hadden op dat moment een goede jeugdwerking. Ik werd in die tijd regelmatig in de aanval uitgespeeld. Het was pas toen ik bij KV Mechelen terecht kwam dat ik werd uitgespeeld op positie 10 of 8, de positie waar ik nu ook het meest speel.

Gastgezin Mraz

Eens hij actief was bij KV Mechelen werd Paolo na een wedstrijd op KRC Genk aangesproken door trainer David Vanvuchelen. "Hij sprak mij inderdaad aan na een wedstrijd. Hij was onder de indruk van mijn kwaliteiten en zei me dat als ik naar Genk zou komen nog meer progressie zou kunnen boeken. Iedere voetballer geraakt gecharmeerd als hij een aanbod krijgt van een mooie club als Genk. Ik wist dat men er heel veel tijd en energie in de jeugdwerking steekt en er een goede doorstroming aar de A-kern is. Het was wel een zeer zware keuze om Mechelen te verlaten aangezien ik in Genk naar een gastgezin moest gaan. In Mechelen was ik altijd bij mijn familie en vrienden. Na 4 jaar lid te zijn van het gastgezin van Willy en zijn vrouw mag ik zeggen dat ik goed ben aangepast. Zij hebben me enorm goed opgevangen in hun warme familie. In mijn vrije tijd rust ik vrij veel omdat ik dat belangrijk vind. Als er tijd over is ga ik soms weg met de andere leden van het gastgezin. Zij zijn als broers voor mij."

'De koppige jeugdspeler'

Jeugdtrainers van Paolo omschreven hem in het verleden wel eens als koppig. Klopt die stelling ook wel? "Ik kan niet ontkennen dat ik af en toe wel koppig kan zijn. Het is niet zo dat ik geen respect heb voor trainers, integendeel. Maar ik vind het belangrijk dat je als voetbalspeler ook je mening mag geven over bepaalde spelsituaties. Trainer Davy Deraeve maakte mij op mentaal vlak sterker. Hij zette me vaak op mijn plaats. Ook met trainer Michel Ribeiro had ik een goede band. Ik herinner mij een ochtendtraining een aantal jaren geleden. Hij zag dat ik niet goed in mijn vel zat, ik had heimwee. Trainer Michel stuurde me naar binnen en zei me dat ik naar huis mocht gaan. Hij had de situatie perfect door. Ik zal hem zeker missen in Genk maar langs de andere kant wens ik hem het allerbeste toe in Amerika!"

Debuut in Lokeren

We schrijven 21 augustus 2016. KRC Genk speelt op dat moment een uitwedstrijd op Sporting Lokeren. "We stonden voor met 0-3. Al de hele wedstrijd had ik het gevoel dat deze wedstrijd het ideale moment was om mijn debuut te mogen maken. In de 80e minuut riep Peter Maes me naar de bank. 'Maak u klaar kleine', zei hij. Het moment dat ik op het veld stapte vergeet ik nooit. Het was genieten vanaf de eerste seconde want hiervoor had ik mijn hele leven al hard gewerkt. Ik ben God nog altijd dankbaar voor dat moment, maar zeker ook mijn familie die er altijd voor mij is. We wonnen die wedstrijd uiteindelijk simpel. Het werd een prachtige avond. Hopelijk zullen er in de toekomst nog veel van die momenten mogen volgen. Ik ben in Genk met een missie en heb heel veel ambitie maar besef dat de bal in mijn kamp ligt. Hoe harder ik werk, hoe groter de kans dat ik minuten kan maken bij het eerste elftal want onze trainer kijkt niet naar leeftijd, wel naar kwaliteit."

Techniektraining of wedstrijdvormen op training?
Wedstrijdjes natuurlijk. Liever iemand het hoofd gek maken dan een potje voorbij dribbelen!

Boef of Drake?
Geef mij maar Nederlandse of Franse rap. Boef dus.

Messi of Ronaldo?
Dan kies ik Messi, puur als voetballer. Wat een talent.

PS4 of XBOX?
Makkelijk. Geef mij maar PS4!

Engeland of Spanje?
Spanje.

Facebook of Instagram?
Dan toch wel Instagram.


Bedankt Paolo!Dominique Vaes