05/07/2018

In the spotlight: Shawn Adewoye

Na Maarten Vandevoordt en Tom Reyners hadden we vandaag een leuk gesprek met centrale verdediger Shawn Adewoye. Ook hij is op stage bij de A-kern in Horst en kreeg vandaag zelfs een kwartier speeltijd in het oefenduel tegen VAE.


Leopoldsburg
 
De jonge verdediger speelt al bij KRC Genk vanaf de U9. Daarvoor was hij actief bij ESK Leopoldsburg waar hij begon met voetballen op 6-jarige leeftijd. Hij krijgt een mooie beloning voor zijn harde werk. “Het is een mooie kans van KRC die ik gekregen heb. Hier heb ik jarenlang heel hard voor gewerkt. Er is toch wel best een groot verschil tussen de jeugd en de eerste ploeg maar ik vind van mezelf dat ik goede stappen zet en me goed aanpas aan het niveau. Ik lig op de kamer bij Tom Reyners, dat maakt het ook wel aangenaam als we rust hebben. Zo kunnen we dan wat praten en playstation spelen"
 
Wilfred Ndidi
 
Shawn Adewoye heeft Afrikaans bloed in zich. Zijn vader is afkomstig van Nigeria en dat doet meteen een belletje rinkelen. “Wilfred Ndidi bedoel je? Ja, hij is zeker een voorbeeld voor me. Ook hij is heel leergierig en heeft een mooie progressie kunnen boeken bij KRC Genk. Het is een droom om hetzelfde parcours te kunnen afleggen. Hij is op twee jaar tijd een enorm goede voetballer geworden. Eigenlijk hebben we wel wat gemeenschappelijke kenmerken. Ik ben bijvoorbeeld ook wel sterk in het 1 tegen 1 duel in verdedigend opzicht. Daarnaast is mijn sprongkracht ook best goed en probeer ik altijd verzorgd op te bouwen. Mijn linkervoet is een werkpunt en misschien moet ik me ook wel wat meer laten gelden op het terrein.”
 
Stapje sneller

Wat is je conclusie tot dusver tijdens deze stage? "Het grootste verschil tussen A-kern en jeugd is het fysieke aspect. Je komt plots tegen mannen te staan en dat merk je direct in de duels. Ze zijn steviger en trekken hun voet zeker niet terug. Ook gaat het hier allemaal een stapje of misschien zelfs twee stappen sneller dan bij de jeugd. De richtlijnen die ik al heb gekregen zijn vooral van tactische aard. Bijvoorbeeld hoe en waar ik me moet positioneren bij specifieke situaties.
 
Bekerfinale
 
De verdediger van Nigeriaane origine heeft al enkele mooie momenten mogen meemaken in zijn jonge carrière als speler. “Klopt. Ik heb al twee heel mooie momenten mogen meemaken. Bij de U15 wonnen we een internationaal in Rusland door in de finale Dinamo Zagreb te verslaan met penalty’s. Eerder in dat tornooi verloren we in de groep van hen en dus was het des te mooier om ze dan in de finale te verslaan. En vorig jaar mocht ik met de beloften de Beker van België in de lucht steken door in en tegen Club Brugge te winnen met 2-3. We wonnen door een 2-1 achterstand om te buigen in een 2-3 overwinning. Fantastisch moment!”
 
Ambitie
 
Elke jonge voetballer droomt van een mooie toekomst. Wat is de ambitie van Shawn? "Mijn ambitie is om eerst vast bij de A-kern te horen. En dan hopelijk te kunnen doorbreken. Daarna zien we wel. Hopelijk in een topploeg in een topcompetitie waar ik voor de prijzen kan meedoen en liefst winnen. Maar uiteraard wil ik eerst doorbreken bij KRC Genk. Ik heb al veel te danken aan deze club.”

Bedankt Shawn en veel succes!