14/04/2020

KRC Genk maakt winnaars, en de hele wereld weet het

KRC Genk maakt winnaars, en de hele wereld weet het. Geen Belgische club die zo veel topspelers heeft afgeleverd voor de grote Europese voetbalcompetities als de onze.  
Liefst 16 van onze ex-spelers maken momenteel het mooie weer in Engeland, Italië, Spanje en Duitsland. En daarmee is KRC Genk wereldtop, want we prijken op een hele fraaie zesde plaats.

In een nieuw rapport van het ‘Football Observatory’ van het CIES – dat is het Internationale Centrum voor Sportstudies – is een ranglijst opgemaakt van clubs over de hele wereld die de belangrijkste leveranciers zijn voor de Engelse Premier League, de Spaanse Primera División, de Italiaanse Serie A, de Duitse Bundesliga en de Franse Ligue 1.
Enkel Ajax (22 spelers), Benfica (21), Salzburg (20), Real Madrid Castilla (17) en Sporting Lissabon (17) doen nog beter dan Genk. Andere Belgische clubs volgen wat verderop: Anderlecht (13) is tiende op de ranglijst en Club Brugge (11) elfde.

De 16 ex-Genkies op een rijtje: Thibaut Courtois (nu Real Madrid) was van die 16 de eerste die naar een topcompetitie vertrok, in de zomer van 2011. Ook Joseph Aidoo (Celta de Vigo) speelt in Spanje.
De meeste gewezen Genkspelers (7) zijn nu actief in de Premier League: Christian Benteke (Crystal Palace), Kevin De Bruyne (Manchester City), Christian Kabasele (Watford), Wilfred Ndidi (Leicester City), Leandro Trossard (Brighton and Hove Albion), Ally Samatta (Aston Villa) en Sander Berge (Sheffield United).
Ook in Italië lopen ex-voetballers van onze club rond, vijf in totaal: Kalidou Koulibaly (Napoli), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Timothy Castagne (Atalanta), Omar Colley (Sampdoria) en Ruslan Malinovskyi (Atalanta).
In Duitsland tenslotte spelen Leon Bailey (Leverkusen) en Marcus Ingvartsen (Union Berlin).

Er zijn ook nog vier voetballers in de grote competities die het grootste gedeelte van hun vorming hebben gekregen in de Genkse jeugdacademie, maar nooit in het eerste elftal speelden, en daarom niet opgenomen werden in de berekening van het CIES: Divock Origi (Liverpool), Dennis Praet (Leicester City), Yannick Carrasco (Atlético Madrid) en Koen Casteels (Wolfsburg).