27/09/2020

Een leuke babbel met youngster Luca Oyen

Hij is nog maar 17 jaar jong, maar de voorbije weken speelde Luca Oyen bij het eerste elftal alsof hij al jaren een vaste waarde is. Een lefgozertje, maar sympathiek is hij wel. Gisteren maakte de creatieveling uit Wiemismeer even tijd voor een leuke babbel met ons. 

Vertel ons eens even hoe je carrière als beginnende voetballer eruit heeft gezien Luca?
“Gho, dat is al even geleden natuurlijk. Ik ben begonnen met voetbal bij Genk VV. We hadden daar een goeie ploeg. Rein Van Helden (eerst KRC, nu STVV) en Mats Lemmens (beloften KRC) zijn samen met mij naar Genk gekomen. Ik speelde maar een jaartje bij Genk VV en sloot vanaf de U7 aan bij KRC Genk.”

Herinner je nog iets van je jonge periode?
“Eigenlijk niet zo heel veel. Omdat mijn vader in Engeland voetbalde, heb ik mijn eerste levensjaren in Engeland gewoond. Ik ben zelfs geboren in Nottingham. Toen ik twee jaar was zijn we terug verhuisd naar België omdat mijn vader terug in zijn thuisland wou voetballen. Samen met de rest van de familie ben ik in Wiemismeer komen wonen. Vlakbij het stadion van KRC, ja. Ik denk dat we maximum tien minuten onderweg zijn van thuis tot aan het stadion. We mogen dus wel zeggen dat ik een jongen van de streek ben.

Zijn er momenten tijdens je periode bij de jeugd waar je met een goed gevoel aan terugdenkt?
“Heel zeker. Een echte fijne herinnering was het U13-tornooi in Bierbeek. Daar wonnen we van Chelsea, Galatasaray en Manchester City. Ik scoorde toen een doelpunt tegen Chelsea. We vierden tijdens dat weekend ook de verjaardag van onze afgevaardigde: André Van Houdt. Hij is enkele jaren geleden overleden. Dat was wel even schrikken, hij was als een tweede vader voor ons. Verre verplaatsingen naar het buitenland heb ik eigenlijk nooit meegemaakt. Mijn moeder wou liever niet dat ik als kind op een vliegtuig kroop, ze was daar erg bezorgd over. Gelukkig is dat ondertussen wel al verbeterd! (lacht)”

Twee seizoenen geleden maakte je deel uit van de U16-ploeg die kampioen van België werd. Ook een fijne herinnering?
“Absoluut. Dat is misschien wel de allerbeste herinnering bij de jeugd. In dat seizoen heb ik ook heel wat doelpunten kunnen maken. Ik denk ik 33-tal, en ook heel wat assists. In de kampioenen-wedstrijd waren de supporters van Tribune Zuid aanwezig. Dat gaf wel een extra goed gevoel om eens voor zoveel enthousiaste fans te mogen spelen. Je merkte dat die dag al in de opwarming dat we de titel gingen binnenhalen. Het was een extra stimulans voor ons om de titel op zo een manier binnen te kunnen halen. We wonnen met 6-0 na een goeie en leuke wedstrijd en mochten zo de titel vieren. Een top herinnering!”

Vorig seizoen heb je ook heel wat ervaring mogen opdoen in de UEFA Youth League?
“Inderdaad. Ook aan de Youth League heb ik goeie herinneringen. Dat is toch wel een heel ander niveau, en heel andere omstandigheden. Je speelt tegen prima tegenstanders. Er waren ook echt veel supporters en de wedstrijd werd gefilmd door verschillende cameras. Een zeer unieke ervaring. De wedstrijd in Liverpool was ook wel memorabel. We wonnen er met 0-1. Winnen tegen de beloften van het beste team ter wereld, dat is iets wat je niet elke dag meemaakt. Persoonlijk vond ik de overwinning tegen Napoli in eigen huis ook wel echt top. Zeker omdat ik Italiaanse roots heb.”

Je goede prestaties werden beloond met een plek in de A-kern. Fijn gevoel?
“Dit seizoen ben ik inderdaad doorgeschoven naar de A-kern. Vorig seizoen mocht ik al af en toe meetrainen. Net tijdens de uitbraak van Corona in maart meldde Hannes Wolf mij dat ik vast mocht doorschuiven naar de A-kern. Het is fijn dat KRC Genk dit signaal gegeven heeft aan mij. Ondanks de concrete interesse van buitenlandse clubs heb ik er nooit aan gedacht om KRC te verlaten. Mijn hart ligt hier in Genk, ik ben hier graag en voel me ook wel supporter. Als jeugdspeler was ik vaak ballenjongen, voor Tribune Zuid. Ook dat waren leuke herinneringen, vooral tijdens de campagne in de Europa-League. Het is wel speciaal om samen te trainen/spelen met enkele jongens waar ik toen naar ging kijken, zoals bijvoorbeeld Jere Uronen en Bryan Heynen.”

Merk je dat je een betere voetballer bent geworden sinds je bent doorgeschoven?
“Gho, ja eigenlijk wel. Het niveau op training bij de A-kern ligt echt hoog. Ik leer elke dag veel bij. De spelers en trainers helpen mij goed tijdens de trainingen en de wedstrijden. Ik praat veel met Jere Uronen, hij geeft veel tips. Maar eigenlijk steunen alle spelers mekaar goed. De sfeer is goed. Het harde werk wordt gecombineerd met veel plezier op training en in de kleedkamer.”

Je kreeg al in 5 van de 6 wedstrijden speelminuten. Hoe gaat een jongen van 17 daar mee om?
“Ik blijf daar vrij rustig onder. Het was een fijn gevoel toen hulptrainer Moreira mij naar de bank riep. Ik voelde wel ergens een soort spanning maar zenuwachtig was ik zeker niet. Het klinkt misschien raar maar ik ben eigenlijk nooit echt onder de indruk van de omstandigheden. Die mooie kans op de counter? Ja, spijtig. Ik scoorde bijna mijn eerste doelpunt, maar de keeper en de lat verhinderde dat. Na de wedstrijd heb ik heel veel berichten gekregen van vrienden, fans en mede-spelers bij KRC en de nationale ploeg. Het leek wel even alsof er een bommetje ontploft was op mijn smartphone.”

Die goede invalbeurten werden beloond met een basisplaats tegen KV Mechelen.
“Toen Théo rood kreeg op Beerschot, hoopte ik door de week op training wel dat ik kans zou maken om zijn plaats te kunnen innemen tegen KV Mechelen. De eerste keer terug supporters in het stadion en meteen mijn eerste basisplaats, en dat voor de ogen van mijn papa en mijn opa. Ja, dat was echt wel top. Ik kreeg twee dagen voor de wedstrijd te horen van trainer Domenico dat ik mocht starten. Mijn papa heeft me na de wedstrijd proficiat gewenst. Hij was heel tevreden en ook wel fier. Mijn doelstelling voor dit voor dit seizoen is zoveel mogelijk minuten maken, en hopelijk kan ik binnenkort ook mijn eerste doelpuntje prikken. Al zou een assist natuurlijk ook wel mooi zijn. (lacht)”

Favoriete artiest: POP Smoke

Idool: Dybala en Isco

Favoriete eten: Pizza

Favoriete serie: Shooter en Prison Break

Favoriete TV-programma: Love Island

Cola of Ice Tea: Ice Tea

Favoriete Rode Duivel: Kevin De Bruyne


Door Dominique Vaes