13/01/2021

Aan tafel met Koen Daerden

2020 zal wellicht niet het meest leuke jaar in de geschiedenis van het Belgisch voetbal zijn geweest. We zijn hoopvol, en blikken vooruit op 2021 samen met Koen Daerden, technisch directeur van onze academie. Wij hadden een babbel over het verleden, het heden èn de toekomst!

Met welk gevoel kijk jij terug naar 2020?

Het is een heel apart jaar geweest. Iedereen is uit zijn comfort-zone moeten komen. Niet alles was negatief, want we zijn creatief moeten gaan omspringen met de situatie. Samen met het hele team zijn we gaan nadenken hoe we onze jongens op een andere, maar toch een goede manier fit en gemotiveerd konden houden. Deze ervaring nemen we zeker mee naar de toekomst toe.

Hoe zijn de spelers ermee omgegaan?

Voor de spelers zelf is het geen fijn jaar geweest. Ze moesten zich constant aanpassen, en hadden eigenlijk geen perspectief om wedstrijden te kunnen spelen. We beseffen goed dat dit geen makkelijke periode is geweest voor de jongens. We mogen niet uit het oog verliezen dat dit wellicht ook wel een weerslag zal hebben op de toekomst. Elke speler die in het middelbaar zit heeft er een lastige periode opzitten, want ook op school hebben ze geen normaal jaar kunnen beleven.

Welke impact zal dit hebben op de ontwikkeling van de spelers als voetballer?

We hebben tot eind oktober competitie-wedstrijden kunnen spelen. Helaas ligt ook dat nu al enkele maanden stil. Het zal zeker een invloed op de toekomst. We trainen nu al een aantal maanden in kleinere groepjes. Uiteraard hebben we wel proberen structuur te geven volgens de maatregelen die getroffen zijn door de overheid. Het is te hopen dat er snel terug op een fatsoenlijke manier kan getraind worden, maar uiteraard zal dat afhangen van de corona-cijfers. Hoe sneller dat deze periode voorbij zal zijn, hoe beter dit zal zijn voor de ontwikkeling van alle voetballers. 

En de nadelen op menselijk vlak?

Los van de ontwikkeling van de jongens, is het ook gewoon op menselijk vlak geen fijne situatie. Het sociale contact is in zekere zin weggevallen. De jongens komen aan op de club, werken hun training af en moeten terug naar huis. Daarenboven is het ook nog eens koud, het is vroeg donker en er zijn geen momenten van afleiding buiten het voetbal. Het plezier heeft een flinke knak gekregen, maar we zijn hoopvol. Hoopvol op een beter 2021.

Hebben jullie al meer nieuws over the UEFA Youth League?

Normaal starten we in maart met de Youth League. Iets waar we als club uiteraard weer naar uitkijken. We hopen dan ook dat als de cijfers beteren, en de gezondheid het zal toelaten, dat we deze wedstrijd(en) toch kunnen gaan spelen. Het verschil met vorig seizoen is dat we nu in een fase zitten waarin er in een rechtstreeks duel zal beslist worden wie door mag naar de volgende speelronde. Dat maakt het spannend, maar we zijn zeker ambitieus. Vorig jaar hebben we heel wat ervaring kunnen opdoen en dat moet ons sterker maken in de toekomst.

Wat mogen we op extra-sportief vlak van 2021 verwachten?

In principe zullen wij in 2021-2022 kunnen starten met de nieuwe tribune die gebouwd zal worden aan de kant van de parking aan veld 1 van onze academie. We zijn intern ook gestart met een groot strategisch plan. We hebben daar wel bepaalde verwachtingen in. Met een uitgebreid team hebben samen onze doelstellingen bepaald voor de komende jaren. Deze zijn we nu aan het formuleren en aan het uitwerken. De komende maanden gaan we daar een finale fase in. Ik kan daar niet echt in detail op ingaan, omdat het project nog niet in de finale opstartfase zit, maar we kijken er alleszins wel hard naar uit om hier mee naar buiten te komen en hiermee aan de slag te gaan.

KRC Genk startte ook met het FRZA Limburg project. Hoe verloopt dat?

Dat werkt erg goed. We zijn in de eerste fase gestart met vier omliggende clubs. De resultaten daarvan zullen wel pas zichtbaar zijn op iets langere termijn maar we merken toch al dat het niveau stijgt. Ook de communicatie en de samenwerking verloopt goed. Het vooropgestelde doel is om de spelertjes met de KRC visie te trainen en dit vanuit hun thuisomgeving.

In 2020 debuteerden Dwomoh, Sierra, Oyen en Limbombe in het eerste elftal. Tevreden?

Absoluut. Ik denk dat wij er trots op mogen zijn dat er weer een aantal jongens hun debuut hebben mogen maken, zeker op zo een jonge leeftijd. De lijnen tussen mezelf en Dimitri De Conde zijn erg kort, wij hebben veel informele momenten. Ik maak zelf ook nog deel uit van de sportieve commissie. We merken dat onze nieuwe hoofdtrainer ook een belangrijke rol wil spelen in onze visie. We willen het contact tussen de academie en het eerste elftal nog beter maken. Ik denk dat er de komende jaren weer wat jongens hun opwachting zullen maken bij het eerste elftal. 

Zijn er jongens die op korte termijn hun kunnen mogen tonen bij het eerste elftal?

De voorbije weken hebben heel wat jongens uit de academie al mogen meetrainen bij het eerste elftal: Bahadir, Didden, Abid, Geusens, Leliendal, Cuypers, Chambaere, Et Taibi, Nemeth, … Dat zal ook de komende weken en maanden de bedoeling blijven. We hopen dat onze jongens geduldig blijven. Geduld hebben wilt daarom niet zeggen dat je niet ambitieus mag zijn, maar me merken wel dat de laatste jaren de invloed van buitenaf meer bepalend begint te worden. Het is voor ons als club ook een uitdaging om daar mee om te gaan en hen te begeleiden in hun traject.  

2021 is gestart, wat is jouw persoonlijke hoop voor dit nieuwe jaar?

Uiteraard hoop ik dat we allemaal snel terug aan de slag kunnen. Ik hoop dat de ganse KRC-familie heel snel terug op een normale manier kan gaan functioneren. We missen de mensen die we normaal elke dag of welke week bij ons in de academie zagen. De verbondenheid, het contact, het familiegevoel: dat is echt belangrijk. 

Veel succes Koen!