09/02/2023

Jonge Genkies spelen Juventus terug naar Turijn

Met spelers uit drie categorieën en vijf lichtingen stelde Sebastien Pocognoli een onuitgegeven team samen voor de Youth Leaguewedstrijd tegen Juventus. Ndenge Kongolo, de jongste telg bij de 11 van Poccognoli, was amper 16 jaar. De doelstelling: een felbegeerde plek in de achtste finales van de Youth League.

Eerste helft

Na een minuut stilte voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië en met de rouwband om de arm begonnen onze jongens aan een moeilijke opdracht. Met twee ploegen die wilden voetballen werd het een leuke eerste helft. Het balbezit was voornamelijk voor de stevig uit de kluiten gewassen Italianen, maar onze jongens konden ook enkele keren mooi tegenprikken. In de eerste minuten zat Chambaere er goed tussen na een Italiaanse aanval over links. Maar ook de doelman aan de overkant kon niet op zijn lauweren rusten. Hij moest alle zeilen bijzetten om de vrije trap van Nolan Martens tegen te houden. Vijf minuten voor de rust was de grootste kans nog voor onze Genkies. Decresson, die de geblesseerde Cutillas Carpe was komen vervangen, bracht de bal mooi voor doel, waar Arabaci de bal in één keer over de kooi jaagde. Na een aangename eerste helft gingen we met een 0-0 de rust in.

Tweede helft

De tweede helft was nog meer enkele minuten op gang gefloten wanneer de Juvé kapitein Dellevalle veel te driest door ging op de knie van Rotundo. De Servische scheids twijfelde niet, rood en richting de kleedkamer. Juventus was niet meteen van slag. Na een trap richting Chambaere kregen onze jongens de bal niet meteen weg waarop het even warm werd in onze 16. Gelukkig zonder echt gevaar. Aan de overkant kwam het meeste gevaar via Arabaci. Vanop rechts trok hij naar binnen. Zijn trap raakte nog net een Italiaans been en ging maar nipt naast. Net over het uur stond Juventus plots nog met 9 op het veld. Joseph Boende ging iets te gretig neer in de 16 en kreeg zijn tweede geel onder zijn neus geduwd. Met 11 tegen 9 voerden onze jongens de druk stevig op. Maar echt tot grote kansen kwamen we aanvankelijk niet. Aan de overkant was het wel even bibberen. Anghelè zag zijn trap uit elkaar spatten op de kruising. In de laatste seconden van de wedstrijd kregen onze jongens nog de ultieme kans op de overwinning, maar de Italiaanse doelman stond pal. Pentalty’s moesten beslissen wie naar de volgende ronde mocht.

Penalty’s

Daarin speelde vooral Vic Chambaere en hoofdrol. Nadat Daffara de eerste Genkse penalty had gestopt, haalde onze goalie de trap van Anghelè magistraal uit rechterbenedenhoek. Bij een 3-3 gelijke stand nam hij zelf zijn verantwoordelijkheid om de bal vol zelfvertrouwen in het dak van het doel te jagen. Yildiz moest hetzelfde doen om de kansen van Juvé gaaf te houden, maar zijn bal strandde op de paal. 4-3 en KRC Genk in de achtste finales van de Youth League.

Zo belanden onze jongens maandag in het Zwitserse Nyon in de trommel samen met alleen maar ronkende namen zoals PSG, Manchester City en Real Madrid. De achtste finales staan op 28 februari of 1 maart het programma.