27/02/2023

Sebastien Pocognoli blikt vooruit op Youth Leaguewedstrijd tegen Atlético: “Kunnen geschiedenis schrijven”

In de barrages van de Youth League klopten onze U19 hun leeftijdgenoten van het grote Juventus. Het leverde hen een plek op in de 1/8ste finales in en tegen Atlético Madrid. Het belooft een unieke avond te worden in het legendarische Wanda Metropolitana stadion. We blikken vooruit met de coach van onze U19-selectie, Sebastien Pocognoli.

Sebastien, we hebben eerst twee voorrondes overleefd en in de barrages hebben we Juventus geklopt na strafschoppen. Wat neem je daaruit mee?

Eerst en vooral het feit dat we nu één stap voor de kwartfinales staan. Binnen onze groep was dat de doelstelling voor we aan dit tornooi begonnen. Vergeet ook niet dat er heel wat is veranderd voor ons nog voor we aan deze Youth League begonnen. Heel dit tornooi moet je ook bekijken met Jong Genk in het achterhoofd. Logischerwijs ligt de prioriteit daar. Maar we hebben opnieuw de balans in ons team kunnen vinden. In de eerste ronde tegen Slavia Praag hebben we ons in de laatste minuut gekwalificeerd. We zijn daar echt door het oog van de naald gekropen. De tweede ronde ging vlotter. Toen hebben we veel jongens van de U16 getest. Ook tegen Juventus hadden we een hele jonge ploeg in vergelijking met de Italianen, met twee 15-jarigen en twee 16-jarigen die hebben gespeeld. Ik was niet verrast dat we zijn kunnen doorstoten, maar wel van de maturiteit die mijn spelers hebben getoond, ook in de penaltyreeks. Qua leerproces was dat fantastisch voor de jongens.

Het team voor de Youth League is een mix van verschillende generaties. Hoe maak je daar één geheel van?

Dat is de grootste challenge voor mij en mijn assistent, Rob Servais. Wij zijn een fantastisch duo en vullen elkaar perfect aan. Hij heeft zijn sterktes, ik die van mij. Samen kunnen we echt een cohesie vormen met de spelers. Dat kost heel veel energie. Maar het feit dat we in de 1/8ste finales van de Youth League staan en ook in de Al Abtal cup door zijn naar de volgende ronde zorgt ervoor dat de jongens graag bij ons komen spelen.

Primeert het resultaat of toch de ervaring?

Beide. Onze eerste job is om de spelers te ontwikkelen. De Youth League is in vergelijking met de U18-competitie of de beloftecompetitie van vorig jaar echt een wereld van verschil. Dit soort wedstrijden zijn dus enorm belangrijk voor het leerproces van de spelers. Aan de andere kant ben ik niet verrast met de intensiteit die we op de mat brengen tegen oudere ploegen. Dat Jong Genk dit seizoen in 1B aantreedt, brengt de intensiteit en het niveau van de spelers naar een hoger niveau.

Het valt toch op dat we met een enorm jonge ploeg spelen.

We gaan sowieso de jongste selectie van de Youth League hebben. We kunnen niet iedereen van Jong Genk meenemen omdat ze daar elke week een belangrijke wedstrijd spelen. Tuur Rommens en Ibrahima Bangoura zitten nu voor de eerste keer in de selectie. Hiervoor was dat niet mogelijk omdat Jong Genk de prioriteit was. We vinden steeds een goede balans tussen de doelstellingen van Jong Genk en die van ons in de Youth League.

Woensdag nemen we het op tegen Atlético, hoe belangrijk is zo’n wedstrijd?

Ik denk dat het vooral voor Atlético belangrijk is. Zij spelen thuis tegen het kleine Genk. Het is van moeten voor hen. Weet je dat ze in geen enkele aankondiging op hun website ons vernoemen als tegenstander? Dat zegt iets over hoe ze naar ons kijken. We nemen de rol van Underdog met plezier

Selectie: Chambaere, De Boeck, Pieklak, Martens, Caicedo, Al Mazyani, Rommens, Cauwel, Manguelle, Kongolo, Bangoura, Swerts, Akpan, Rotundo, Karetsas, Rahbi, Mirisola, Nuozzi, Arabaci, Bafdili, Da Costa, Decresson.