31/05/2024

KRC Genk hofleverancier van jong voetbaltalent

Elk seizoen maakt de krant Het Nieuwsblad een top 50 met de meest beloftevolle voetbaltalenten uit ons land. Het Nieuwsblad ging  te raden bij 20 scouts uit binnen- en buitenland om finaal tot een lijst met 50 talenten te komen, geboren tussen 1 januari 2002 en 31 december 2009. Met 8 spelers zijn we hofleverancier in het lijstje. Daarmee gaan we clubs als Anderlecht en Club Brugge vooraf. Nog eens 13 spelers in de lijst hebben een verleden op de Jos Vaessen Talent Academy.  

48. Op plaats 48 prijkt Noah Adedeji-Sternberg. De jonge linksbuiten maakte vorig seizoen de overstap van de jeugd van Borussia Mönchengladbach en was dit seizoen goed voor 5 goals en 3 assists bij Jong Genk. Bij de eerste ploeg maakte hij zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen RWDM. Sinds januari maakt hij definitief deel uit van de A-kern. Met zijn flair doet hij denken aan Mike Trésor.

46. Saidou Toure neemt post op plaats 46. De jonge vleugelaanvaller combineert goeie voeten met snelheid. Kwam dit seizoen uit voor de Genkse U18 en mocht al even proeven van het profvoetbal. Hij maakte zijn profdebuut tegen Beerschot.

34. Josue Kongolo was afgelopen seizoen een vaste waarde centraal achterin bij Jong Genk. Maakte al indruk in de season kick-off tegen Burnley. Josue debuteerde succesvol bij de eerste ploeg op de slotspeeldag van de Champions’ Play-offs, op verplaatsing bij Union.

33. Jelle Driessen is een aanvallende middenvelder die zowel met zijn linker als rechter beslissend kan zijn. Met zijn 15 lentes is hij nog bitterjong. Sluit volgend seizoen aan bij de U18.

30. Lucca Kiaba is één van de twee doelmannen in de talent top 50. Beiden vertegenwoordigen ze de Genkse keepersopleiding. Lucca heeft een enorme présence en beschikt over natuurlijke leiderschapskwaliteiten.

29. Eén plek hoger staat Brad Manguelle. Manguelle debuteerde afgelopen seizoen bij Jong Genk als de jongste speler ooit in het profvoetbal. Was een vaste waarde in de Challenger Pro League, maar kampte met enkele blessures. Brad kan rekenen op heel wat vertrouwen van de sportieve leiding van de club. Hij zag dat vertaald in een contractverlenging voor drie seizoenen.

18. Maarten Vandevoordt vat post op de 18de plek. De onbetwiste nummer 1 onder de Genkse lat. Samen met Kiaba de enige doelman in de lijst. Maarten heeft ondanks zijn leeftijd (22) al meer dan 170 wedstrijden op de teller in Genkse loondienst. Is nog steeds de jongste doelman ooit in de Champions League. Volgend seizoen trekt hij naar Redbull Leipzig in Duitsland.

3. Op nummer 3 prijkt Konstantinos Karetsas. Kos is de hoogst gerangschikte speler uit de binnenlandse competitie en wordt een grote toekomst toegeschreven door de waarnemers. Begin dit seizoen werd hij bij Jong Genk de jongste doelpuntenmaker ooit in het Belgisch profvoetbal. In de play-offwedstrijd tegen Antwerp maakte hij zijn debuut bij de eerste ploeg en kroonde hij zich tot jongste assistengever in de Jupiler Pro League sinds databedrijf Opta stats de waarnemingen doet. Volgend seizoen maakt hij vast deel uit van de A-kern.