KRC Genk maakt knap debuut in Youth League

Een geweldige ervaring. We zijn ervan overtuigd dat dit het antwoord zou zijn als we aan elke speler van onze U19 zouden vragen wat zij van de Uefa Youth League vonden. Een eerste deelname en dat meteen bekroond met een knappe derde plaats in een poule met sterke tegenstanders uit Liverpool, Salzburg en Napels. 

Het jaar 2019 zal de geschiedenis ingaan als historisch. Met de U15, U16, U18, U21 en de A-kern werden liefst vijf ploegen van KRC Genk kampioen van België. Een ongeziene prestatie in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. Een prestatie waar binnen vele jaren met een geweldig gevoel zal over nagepraat worden.

Door deze prestatie was KRC Genk zeker van deelname aan de Youth League. Er waren twee mogelijkheden om deze Europese topcompetitie terecht te komen. Zelf kampioen spelen in de competitie bij de U18, of rekenen op de landstitel van onze A-kern. Het doel van de hele spelersgroep was duidelijk: zelf de kwalificatie veiligstellen door kampioen van België te worden. De jongens van coach Hans Somers en Alfonso Merola werden op 4 mei nummer één van België door in eigen huis STVV te kloppen. KRC domineerde zowat de hele competitie. Een meer dan terechte kampioen. 

De vreugde was groot toen in augustus tijdens de loting in Monaco grote namen als Liverpool, Napoli en Salzburg uit de bokalen kwamen. Trainer Kevin Van Dessel reageerde opgetogen na de loting. “Dit zijn drie tegenstanders met alle drie hun eigen manier van voetballen. Het zal voor onze spelers een nieuwe ervaring zijn om tegen dit soort ploegen te spelen.” Van Liverpool en Salzburg was op voorhand reeds bekend dat zij fysisch voetbal brengen met veel druk op de bal. “Klopt. In hun aanvallend compartiment hebben ze enkele spelers die het verschil kunnen maken. Van Napoli hebben we vernomen dat zij meer vanuit de defensieve organisatie spelen. Het wordt alleszins een nieuwe stap in de jongens hun ontwikkeling. We zijn nieuwsgierig en gaan ons stinkende best doen de volgende ronde te behalen.”

Al snel volgde de eerste test voor onze jonge garde. Op 17 september trok de Genkse delegatie richting Salzburg voor het allereerste duel ooit van KRC Genk in de Uefa Youth League. “We gaan er echt geen familieuitstap van maken,” aldus middenvelder Elias Sierra. Tegen de Oostenrijkers keek KRC nochtans lang tegen een 1-0 achterstand aan. Blauwwit ging op zoek naar de verdiende gelijkmaker. In de slotminuten van de partij werd middenvelder Matisse Didden foutief afgestopt in het zestienmetergebied. Verdediger Siebe Vandermeulen liet deze unieke kans niet onbenut en trapte de gelijkmaker tegen de netten. “Een dubbel gevoel”, aldus de verdediger. “Ik had het gevoel dat we deze wedstrijd als winnaar konden afsluiten. We kregen toch ook wel enkele goede mogelijkheden. Langs de andere kant moeten we niet ontevreden zijn. We speelden een sterke wedstrijd tegen een stevige tegenstander. Dit moet ons vertrouwen geven voor de volgende wedstrijden.” Ook trainer Kevin Van Dessel was na afloop een tevreden man. “Ik kan enkel maar fier zijn op onze jongens. Er waren mogelijkheden om te winnen, maar in de slotminuut hield doelman Tobe Leysen knap zijn netten schoon op een Oostenrijkse poging. Dit is een prima resultaat tegen een sterke tegenstander. We kijken alvast uit naar onze thuiswedstrijd tegen het Italiaanse Napoli.”

Die thuiswedstrijd tegen Napoli, onze eerste ooit in eigen huis, kan best omschreven worden als memorabel. Liefst 1800 toeschouwers zaten in de tribune voor deze wedstrijd. Het gaf onze jongens duidelijk een boost want vanaf minuut 1 nam KRC Genk de wedstrijd in handen. Toch slaagden onze jongens er pas na rust in om op voorsprong te komen. Siebe Vandermeulen trapte zijn tweede strafschop in evenveel wedstrijden knap in doel. Toen Arne Cuypers even later knap de 2-0 tegen de netten vlamde dacht heel Genk dat de wedstrijd gespeeld was. Niets bleek minder waar want even later stond het al terug 2-1 na een Italiaanse counter. KRC leek niet aangeslagen en ging op zoek naar een derde doelpunt. Die kwam er ook toen Andras Nemeth vlak voor de tijd de wedstrijd definitief kon beslissen: 3-1 thuiswinst!

 

“Dit is fantastisch”, aldus doelpuntenmaker Arne Cuypers. “Ik denk dat deze zege meer dan terecht is. We hebben laten zien aan Europa dat we in Genk echt goed kunnen ‘ballen’. We kunnen in ons volgende thuisduel een gouden zaak doen als we een goed resultaat kunnen behalen tegen Liverpool. Hopelijk in een vol huis. Dat zou top zijn.” Ook trainer Kevin Van Dessel haalde de loftrompet voor zijn team boven. “Ik denk dat dit propaganda was voor het Genkse jeugdvoetbal. Wij proberen altijd en overal onze visie te tonen. KRC Genk wil aanvallend voetbal op de mat brengen en vandaag zijn we daar voor beloond. Dit was een uitstekende prestatie van ons team.”

Met een knappe 4 op 6 op zak was KRC Genk op 23 oktober gastheer voor het grote Liverpool. In een uitverkocht B-stadion zagen de toeschouwers een volwassen wedstrijd van Liverpool. Met o.a. Harvey Elliott, een heel groot Engels talent, in de basis. De ‘Reds’ etaleerden hun klasse vanuit een goede organisatie en hun kwaliteitsvolle aanvallende linie. Dat resulteerde uiteindelijk in een vrij logische 0-2 nederlaag. “Dit is een pijnlijke nederlaag. We hadden vandaag toch op een puntje gehoopt, maar het mocht niet zijn”, zei de boomlange Genkse middenvelder Matisse Didden. “Toch gaan we ons hoofd absoluut niet laten zakken. We zijn pas halfweg in deze poule. De volgende wedstrijd is een uitwedstrijd op Liverpool en daar gaan we alles geven. Ik heef de hoop niet op.”

De Youth League was dus halfweg voor onze beloften. Met 1 zege, 1 gelijkspel en 1 nederlaag was de balans netjes in evenwicht. Het gevoel wat overheerste in de spelersgroep was dat een plaats in de volgende mogelijk moest zijn. Het zou een unieke prestatie zijn, maar de weg was nog lang. Te beginnen met een uitwedstrijd op Liverpool.

Oorspronkelijk stond deze wedstrijd gepland op het veld van een lokale club maar door de intense regenval vond deze partij op de ‘Liverpool Academy’. Omstandigheden om U tegen te zeggen. De wedstrijd leek lange tijd om 0-0 af te stevenen. Tot de allerlaatste seconden van de wedstrijd. De ingevallen Pierre Dwomoh kon Luca Oyen bereiken in de zestien. Zijn schot werd nog geblokkeerd maar invaller Sam Krawczyk was goed gevolgd: 0-1 en een absolute extase op en naast het veld bij iedere Genkie. “Dit is echt ongelofelijk”, zei de overgelukkige Nederlander na afloop van de wedstrijd. “Laat ons eerlijk zijn: dit is een verdiende zege. We hebben het heel even moeilijk gehad maar we hielden goed stand op de moeilijke momenten. Maar ook wij kregen uitstekende mogelijkheden en hadden eigenlijk het betere van het spel. Wat voor een gevoel is dit zeg. Echt geweldig!”

De stuntzege in Liverpool zorgde voor een positieve vibe in de spelersgroep. Mits winst in eigen huis tegen Salzburg op speeldag 5 zou de kwalificatie voor de volgende fase een feit zijn. De spelersgroep en technische staf waren overtuigd van de mogelijkheden. “We moeten de kers op de taart plaatsen en die kwalificatie binnenhalen”, zei trainer Kevin Van Dessel voor aanvang. Ook Andras Nemeth beaamde deze woorden. “Alle lof die we krijgen is leuk, maar we moeten wel ervoor zorgen dat we de wedstrijd afsluiten met een positief resultaat. Met deze groep moet dat echt wel mogelijk zijn, maar Salzburg is een stevige ploeg en ook zij willen uiteraard winnen en doorstoten”, aldus de Hongaars international.

De wedstrijd tegen Salzburg is helaas nooit een wedstrijd geworden. De Oostenrijkers lieten KRC met hun hoge pressing en fysiek voetbal nooit in de wedstrijd komen. Een logische 0-2 nederlaag werd uiteindelijk het verdict voor onze jongens. Door het resultaat in de wedstrijd tussen Liverpool en Napoli was KRC Genk ook zeker van de uitschakeling. “Dit is een zware slag voor ons. Op basis van onze eerste 4 wedstrijden vind ik wel dat we hadden kunnen doorstoten naar de volgende ronde maar het mag niet zijn. Vandaag bleek Salzburg een maatje te groot”, zei middenvelder Elias Sierra na afloop. Ook Shawn Adewoye reageerde na de wedstrijd ontgoocheld. “Inderdaad. Dit is zuur. Maar we moeten toch terugblikken met een goed gevoel want onze tegenstanders waren wel telkens sterke ploegen. We hebben niet zomaar tegen Janneke en Mieke moeten voetballen. Dit is een goed leermoment geweest voor ons. Hier zijn we beter van geworden.”

Op de zesde en laatste speeldag trok de Genkse delegatie naar Napels voor de ontmoeting met SSC Napoli. In de heenwedstrijd won KRC met 3-1 maar in Napels werd het een moeilijke wedstrijd. Op een erg slecht kunstgrasveld konden onze jongens in de eerste helft geen enkele kans bij mekaar voetballen. Na rust kreeg blauwwit meer grip op de wedstrijd met enkele grote kansen tot gevolgd. De thuisploeg stelde daar helemaal niets tegenover. Scoren lukte helaas niet voor KRC. Het werd in Napels dan ook 0-0. “De Youth League zit erop. We hadden gehoopt de volgende ronde te kunnen halen, maar achteraf gezien hebben we in de thuiswedstrijden tegen Liverpool en Salzburg de kwalificatie laten liggen. In de uitwedstrijden hebben we het telkens wel goed gedaan”, zei verdediger Xander Lambrix na afloop in Italië. “Het was wel een unieke ervaring om net zoals de profs Europees te mogen voetballen. Zo speel je ook tegen ploegen met een andere visie, met betere scheidsrechters, op andere accommodaties die je gewoon bent in België. Dit smaakt eigenlijk naar meer!” 

Ook directeur jeugdopleiding Roland Breugelmans was na afloop van de wedstrijd in Napels een tevreden man. “Ik ben absoluut tevreden met wat ik tijdens deze wedstrijden gezien heb. Als je zes wedstrijden in Europa mag voetballen tegen sterke ploegen en uiteindelijk slechs tweemaal verliest heb je het zeker niet slecht gedaan. Dit soort wedstrijden en omkadering komen we in de eigen competitie niet snel tegen. We zijn blij dat we dit hebben mogen meemaken. Dit was een zeer leerrijk leerproces.”

De directeur blikte ook nog even dieper terug op de campagne. “Na de uitwedstrijd in Liverpool dacht ik dat we de kwalificatie wel konden binnenhalen, maar helaas lukte dat dus niet. Los daarvan denk ik dat we blij mogen zijn en kunnen zeggen dat dit leerrijk was voor de spelers van onze U21/U18 groep. Onze spelerskern was de jongste van de hele Youth League. Als club hebben we kunnen vaststellen waar onze spelers op dit niveau staan.”

De komende jaren zal het Europese toneel grondig veranderen, maar voor het bereiken van de Youth League blijven er wel mogelijkheden. “Zonder specifiek op het resultaat te richten moet het behalen van de titel in de U18-competitie een absolute doelstelling blijven om opnieuw te kunnen deelnemen aan deze competitie. Maar uiteraard ligt de focus nog steeds op opleiding: onze jongens moeten beter worden. We hebben niets aan het toeval over gelaten tijdens deze campagne. De jeugdspelers kregen dezelfde omkadering en faciliteiten als de A-kern. De UEFA gaf ons ook complimenten over onze accommodatie en organisatie bij de thuismatchen. Het was interessant om te zien hoe de academies van Liverpool en Salzburg eruit zagen. Wanneer wij binnenkort twee nieuwe kunstgrasvelden hebben , wordt onze academie weer verbeterd. Wat opleiding en omkadering betreft, staan we vandaag al erg sterk, zelfs op Europees niveau.“

17 September 2019 15h00

Untersberg Arena Grödig
 
Salzburg - KRC Genk 1-1

02 October 2019 - 13h00

KRC Genk Arena - Stadium B Genk
 
KRC Genk - Napoli 3-1 
 

23 October 2019 - 14h00

KRC Genk Arena - Stadium B Genk
 
KRC Genk - Liverpool 0-2
 
 

05 November 2019 - 15h00

FC Liverpool Academy
 
Liverpool - KRC Genk 0-1
 
 

27 November 2019 - 14h00

KRC Genk Arena - Stadium B Genk
 
KRC Genk - Salzburg 0-2
 
 

10 December 2019 - 13h00

Pasquale Ianniello Frattamaggiore
 
Napoli - KRC Genk 0-0