08/07/2020

Van Kempenaar tot Genkenaar

KRC Genk heeft een sterke reputatie als het over het opleiden van doelmannen gaat. Ook dit seizoen zijn 2 van de 3 doelmannen jongens die de overstap van de academie naar de A-kern tot een goed einde hebben gebracht: Maarten Vandevoordt en Tobe Leysen.

K.S.A.V. St. Dimpna

Wij hadden een babbel met de koele en nuchtere jongen uit Geel. Tobe kreeg al vroeg de smaak van het voetbal te pakken. “Dat klopt. Ik ben begonnen bij K.S.A.V. St. Dimpna op 4-jarige leeftijd. Deze club ligt vlakbij mijn thuis dus het was heel evident dat ik daar begonnen ben. Ook mijn broer Fedde, die trouwens bij PSV Eindhoven voetbalt, was aangesloten bij deze gezellige club. Fun en plezier stonden hier centraal. Op 8-jarige leeftijd kreeg ik dan de kans om de overstap te maken naar KVC Westerlo. Een kans die ik niet kon laten liggen. Ook bij Westerlo kwam ik in een familiale club terecht. We hadden een sterke lichting destijds en wonnen regelmatig van Anderlecht, Brugge en zelfs KRC Genk. Wist je dat ik vaak op zaterdag bij de nationale jeugd meespeelde als doelman, en op zondag bij de provinciale jeugd als linksachter? Aan Westerlo houd ik alleen maar goede herinneringen over. We speelden er bijvoorbeeld kampioen op dezelfde dag dat de eerste ploeg naar eerste klasse promoveerde. De club had geregeld dat we vanuit Dessel (waar we kampioen speelden) per limousine naar het stadion werden gebracht. Een moment wat ik niet snel zal vergeten.”

Toch naar Limburg

Na enkele seizoenen in het gezellige Westerlo, maakte Tobe als U14-doelman de overstap van de Kemphanen naar KRC Genk. “Het was nochtans geen makkelijke beslissing. Meerdere seizoenen na mekaar ging ik testen bij KRC en mocht ik de overstap maken. Maar ik wou op dat moment bij mijn vrienden blijven spelen in Westerlo. Uiteindelijk heb ik dan toch de overstap gemaakt omdat ik voelde dat ik er als 13-jarige meer klaar voor was dan de jaren daarvoor. De combinatie met school was ook makkelijker geworden. Bij KRC Genk kwam ik in een fijne en talentvolle groep terecht. Mijn collega-doelman is vanaf de U14 altijd dezelfde gebleven: Maarten Vandevoordt. Met Maarten heb ik echt wel een goed contact. We gaan soms ook samen iets eten na de training. De begeleiding van de doelmannen in Genk is ook echt top. Ik ben Leopold Peeters, Koen Witters en Gilbert Roex echt dankbaar voor de goede begeleiding. Soms haalden we ook al eens kattenkwaad uit. We moesten op dinsdag vroeger uit de avondstudie omdat we moesten gaan studeren op de club. Maar denk jij dat er daar veel gestudeerd werd? Wij kozen ervoor om te gaan voetballen in de hal. Samen met o.a. Marten Schevenels, Olivier Vliegen en Dylan Heynen (de jongere broer van Bryan). Studeren was belangrijk maar voetballen nog net iets belangrijk, althans, dat dachten we toch. Fijne herinneringen!”

Uefa Youth League

Sinds drie seizoenen traint de 18-jarige doelman mee bij de A-kern. Leerrijk? “Absoluut! De sfeer onder de keepers zit echt goed. Dat maakt het aangenaam. De manier van werken en ervaring van Guy Martens zijn van goudwaarde voor ons. Hij geeft ons vertrouwen en dat is echt belangrijk voor een doelman. Ik herinner me nog goed de allereerste training bij Albert Stuivenberg. De opwarming was nog maar amper voorbij en ik stond al meteen in doel tijdens wat wedstrijdvormen. Je krijgt dan geen tijd om na te denken of stil te staan bij een foutje dat je hebt gemaakt. Nog een fantastisch moment was de kampioenstitel in 2019. Dat ga ik ook nooit vergeten. Ik zat als derde doelman in de selectie en mocht alles van dichtbij meemaken. Voor een jongen van 17 jaar is dit redelijk uniek. Door de kampioenstitel waren we ook zeker van deelname aan de Uefa Youth League. Ook dit was een schitterende ervaring. We wonnen met 0-1 in Liverpool, echt top om mee te maken. Qua doelstellingen blijf ik gewoon rustig. Ik zou ontzettend blij zijn als ik ooit doelman kan zijn in eerste klasse. Op dat vlak bekijk ik persoonlijk alles stap voor stap en we zullen uiteindelijk wel zien waar het schip strand. Je ziet het, ik hou niet zo van grootspraak. Ik ben maar van de Kempen he (lacht).”