03/07/2020

Pierre Dwomoh in de spotlight bij de A-kern

Hij is nog maar pas 16 jaar. Pierre Dwomoh kreeg een prachtig verjaardagscadeau: een stek bij de A-kern. Pierre speelt sinds de U12 bij KRC Genk en heeft een verleden bij Racing Mechelen, KV Mechelen RSC Anderlecht.

Wij hadden een interessante babbel met de ambitieuze aanvallende middenvelder die zal aantreden met het rugnummer 80. 

Straatvoetballer

Pierre is een echte straatvoetballer. Een echte verrassing is dat eigenlijk niet. “Toen ik vier was mocht ik van mijn mama niet naar buiten om te voetballen. Ze vond mij te jong. Gelukkig nam mijn broer me altijd mee. Dat was wel stiekem, maar de drang om te voetballen was te groot. We trokken naar de pleintjes in Mechelen. Ik speelde er samen met de vrienden van mijn broer. Die jongens waren allemaal minimum vier jaar ouder dan mij. Die wedstrijdjes werden echt gespeeld op leven en dood. We beschouwden ze stuk voor stuk als de finale van de Champions League, elke wedstrijd opnieuw. De microbe van het voetbal kreeg ik al te pakken toen ik 3 was. Tijdens een training van mijn broer bij Racing Mechelen had ik echt goesting om eens mee te spelen met de grote jongens. De trainer van zijn ploeg sprak mijn zus aan en raadde haar aan om me in te schrijven. Mijn carrière begon die dag. Ik mocht het seizoen uitdoen bij de U5 van ‘de Racing’, een mooie herinnering.
Wist je trouwens dat er heel wat jongens van die pleintjes profvoetballer zijn geworden? Amuzu en Doku bij RSCA, Benson bij Antwerp, Sabak bij FC Forge en Amine Khammas bij KRC Genk. Ik heb nog dagelijks contact met die jongens. Hier en daar geven ze wat tips aan mij, maar eigenlijk wordt er niet zoveel over voetbal gepraat. Geen woorden maar daden, zeg maar."

Rugnummer 80

Techniektrainer Michel Ribeiro werkt graag samen met Pierre en bezorgde ons een leuke anekdote. ‘Praat maar eens met Pierre over rugnummer 80’, meldde hij ons. Bij de ondertekening van Pierre zijn eerste profcontract kwam ter sprake welk rugnummer Pierre wou hebben: 80. “Klopt. Een speciaal nummer voor mij. Vroeger hadden wij thuis maar één computer. Elke ochtend om 06.55 uur stond ik op en keek ik naar video’s van Ronaldinho. Ik ben echt een enorm grote fan. Ik ken elke skill van hem, hij is echt mijn idool. Vandaar dat ik zijn rugnummer eigenlijk graag wil hebben. Als een soort eerbetoon van mij naar hem omdat hij me zoveel inspiratie heeft gegeven als voetballer. Als ik mij verveel durf ik wel eens de tuin inkruipen om zijn skills na te doen. Ik neem dat dan op met de camera en vergelijk mijn stijl met die van hem. Toen ik vroeger klein was had ik een truitje van Barcelona. Gekocht in de fanshop zonder nummer, maar daarna met stift zelf rugnummer 80 erop geschreven. Ja, Ronaldinho betekent echt veel voor mij.”

Muziek

Voetbal is de grootste passie van Pierre maar in zijn vrije tijd houdt hij zich ook veel bezig met muziek. “Ik ben heel veel bezig met muziek, dat klopt. Als ik het me goed kan herinneren ben ik hier nu bijna twee jaar mee bezig. Twee jaar later heb ik al een tiental liedjes uitgebracht. Mijn liedjes gaan vaak over zaken die ik meemaak of meegemaakt heb in mijn leven. Soms gaan mijn songs ook over liefde. Ik schaam me niet om mijn gevoelens om te zetten in de teksten van mijn songs. Het is voor mij een doel om mijn gevoelens en gedachten om te zetten in een goede song. De liedjes staan nog niet op Youtube of Spotify. Ik deel ze vooral met mijn vriendenkring. Later zou het wel leuk zijn om misschien ook een carrière in de muziek te kunnen starten. Maar de focus ligt sowieso op voetbal.”

Doelen 

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft de aanvallende middenvelder wel enkele doelen in zijn leven. “Ik ben een jongen die altijd maar nieuwe doelen probeert te stellen. Ik heb altijd tegen mijn papa gezegd dat ik op mijn zestiende zou debuteren in de Jupiler Pro League. Dit is echt een motivatie, een soort mijlpaal waar ik echt alles voor over heb om dit te kunnen realiseren. Het is al een hele eer dat ik nu bij de A-kern mag meetrainen en ik leer ook elke dag bij. Maar heel eerlijk? Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn. Mijn eerste doel pas zal geslaagd zijn vanaf het moment dat ik mijn debuut mag maken bij de A-kern. Daarna? Er zijn in Genk jongens door de grote poort vertrokken met een landstitel op zak. Denk maar aan Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Leandro Trossard, Sander Berge en co. Uiteraard droom ik ook om ooit voor een buitenlandse topclub te mogen spelen, maar dat is allemaal nog zover af. Ik wil prijzen pakken met deze mooie club, in dit prachtige stadion. De aanpassing van de jeugd naar de A-kern verliep door de goede groepssfeer uitstekend. Ik voelde me meteen thuis in de A-kern, de sfeer is echt goed. Op training merk ik dat ik elke dag bijleer. Het voelt heel fijn aan om met jongens als Theo Bongonda te mogen trainen. Hij speelde vroeger in de academie bij mijn neef en ik keek toen al naar hem op. Ook Sebastien Dewaest is een voorbeeld voor mij. Deze man is constant bezig met coaching, hij houdt op training iedereen wakker. Zijn mentaliteit en ingesteldheid: ongezien. Hij maakt het verschil met zijn karakter, dat is echt mooi om zien. In zijn hoofd is het “ik wil meer, ik wil beter worden”. Dit is wel echt een inspiratie en motivatie voor mij en ik denk voor elke jonge voetballer bij KRC.”

 

Mooiste moment bij Genk: Invalbeurt in Liverpool (Youth League)

Favoriete artiest: Lil Baby

Idool: Ronaldinho

Favoriete eten: Spaghetti

Favoriete film: Intouchables

Favoriete TV-programma: Familie

Cola of Ice Tea: Ice tea

Favoriete Rode Duivel: De Bruyne