08/03/2023

Rode Duivel Yannick Carrasco blikt terug op jeugdjaren in Genk

Yannick Carrasco maakt al enkele jaren furore bij Atlético Madrid. De 62-voudige Rode Duivel was een aandachtige toeschouwer tijdens de 1/8ste finale van de UEFA Youth League tussen de U19 van zijn huidige club Atlético Madrid en zijn eerste liefde KRC Genk. Na de wedstrijd ging hij de jonge Genkies een hart onder de riem steken en blikte hij voor onze camera terug op zijn jeugdjaren in Genk.

Je was een opvallende toeschouwer vandaag. Heb je lang getwijfeld om naar deze wedstrijd te komen kijken?

Een wedstrijd tussen mijn twee ploegen wilde ik uiteraard niet missen. Het is een unieke ervaring voor hen. Ik heb het geluk niet gehad om in mijn jeugdjaren zo’n wedstrijden te mogen spelen. Ze moeten hiervan leren en de positieve zaken van dit tornooi meenemen. Ze hebben hier vandaag kunnen spelen in het stadion van Atlético Madrid voor 16.000 toeschouwers. Ze moeten die mooie herinneringen mee naar huis nemen.

Voor wie heb je gesupporterd?

Dat is moeilijk. Dat mag je mij niet vragen (lacht). Het is als kiezen tussen twee kinderen. Het was een mooie wedstrijd en ik heb mij niet verveeld in het stadion. Laat het ons daarop houden (knipoogt).

Even terug in de tijd. Je bent zelf als jonge Brusselaar in een Genks gastgezin terecht gekomen. Hoe was die periode voor jou?

Die periode was echt top. Ik heb echt heel veel geluk gehad met mijn gastgezin. Het was als een tweede familie voor mij. Ik was als een zoon voor hen. Ze hebben altijd alles voor mij gedaan. Ik heb nog steeds contact met zowel de ouders als de kinderen.

Waarom heb je vroeger voor de jeugdopleiding van KRC Genk gekozen?

Ik kon overal terecht in België. Ik ben ook overal gaan testen. In Genk voelde ik mij meteen thuis. Het is een heel familiale club. Ik kon er ook naar een gastgezin in plaats van op internaat. Ik hecht veel belang aan familie dus dat was voor mij een belangrijk pluspunt. Standard wilde mij ook, maar ik wilde graag naar een Nederlandstalige school gaan. Op alle vlakken kwam Genk er als beste uit.

Was KRC Genk in jouw jeugdjaren al de opleidingsschool die ze vandaag is, gebaseerd op techniek?

Zeker. KRC Genk heeft altijd een opleiding gehad die de focus legde op techniek. De focus lag er niet op grootte, of fysieke sterkte, maar op balaanname, correct leren passen, techniek, balcontrole, balbezit,… . Winnen of altijd kampioen spelen was niet het belangrijkste, maar wel beter worden als voetballer op elk punt om klaar te zijn wanneer je ooit in de eerste ploeg terecht zou komen.

In welke maat heeft je opleiding in Genk bijgedragen tot de speler die je vandaag bent?

Overal waar ik heb gespeeld, heb ik veel geleerd. Zelfs vandaag op mijn 29ste leer ik nog bij. KRC Genk heeft mij laten groeien als kind. Ik ben er toch tot mijn 16de gebleven en ik heb er mooie jaren gehad. Maar op mijn 16de is mijn voetbal niet gestopt. In Monaco kwam ik in een heel fysieke competitie terecht, waarin we tegen volwassenen speelden. Ik moest mij daar aanpassen, ook aan een andere speelstijl. Elk moment heeft zijn positieve punten.

Onze U19 speelden in de UEFA Youth League tegen de grootste club ter wereld. Verbaast het jou dat we zover geraken?

 KRC Genk heeft altijd een mooie jeugdopleiding gehad. Dat hebben ze tegen Atlético Madrid nog eens getoond. Jammer genoeg hebben ze vandaag niet kunnen winnen. Ze moeten blijven werken. Er waren enkele spelers van 15 jaar dus waarschijnlijk ze de komende seizoen nog wel eens in de UEFA Youth League kunnen spelen wanneer ze volwassener zijn dan vandaag. Dan nemen ze de ervaring van vandaag in zo’n groot stadion met zoveel supporters ook mee.

Heb je nog een goede raad voor de spelers die vandaag in onze jeugdopleiding rondlopen?

Blijf werken, trainen, profiteren en vooral plezier maken. Dat is het voornaamste. Voetbal blijft een hobby. Door plezier te maken, gaan ze het verst geraken. Voetballer zijn is iets moois. Ik hoop dat vele jeugdspelers van Genk ooit kunnen doorbreken en op mijn plaats kunnen staan.

Mogen we je binnenkort verwachten om de aftrap te komen van een wedstrijd van KRC Genk?

Dat zou heel mooi zijn.