08/07/2018

In the spotlight: Tobe Leysen

De stage van de A-kern van KRC Genk in het Nederlandse Horst zit erop. Eerder deze week hadden we al een leuke babbel met Maarten Vandevoordt, Tom Reyners en Shawn Adewoye. Op de slotdag van de stage stellen we jullie graag de 16-jarige Tobe Leysen voor. Tobe begint aan zijn 4e seizoen als doelman bij KRC Genk.

 
Onverwacht
 

Het werd een leerrijke week voor Tobe. “Inderdaad. Het is super goed verlopen. Tijdens zo een stage leer je enorm veel bij op korte tijd. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik op deze leeftijd al zo een mooie kans zou krijgen maar uiteraard hoop je er wel stiekem op. Dat deze droom is mogen uitkomen geeft me een goed gevoel. Het is toch wel wennen aan de snelheid van uitvoering. De intensiteit ligt enorm hoog. Afgelopen week heb ik wel wat dingen bijgeleerd. Zeker op vlak van coördinatie en het actief meespelen op flankballen.”

 
 
Toeval
 

Doelman zijn is zeker geen dankbaar beroep. Je kan heel snel van hero in zero veranderen en omgekeerd. “Het toeval wil dat ik heel toevallig doelman ben geworden. Ik ben begonnen als voetballer bij SAV Sint-Dimpna. Daar heb ik gespeeld tot mijn 8e. Daarna ben ik overgestapt naar Westerlo. Daar vroeg men mij als ik nog een doelman kende omdat ze nog op zoek waren naar doelmannen. Ik heb het dan maar zelf geprobeerd en bleek uiteindelijk goed genoeg om als doelman bij Westerlo te starten.”

 
 
Drukke dagen
 

Hoe ziet een gemiddelde dag tijdens een stage er eigenlijk uit? “We staan op rond 7u45 in de ochtend. Na een medische check-up gaan we ontbijten. Na het ontbijt staat de eerste training van de dag op het programma. Deze duurt gemiddeld 2 uur. Als de eerste training afgelopen is staat het middagmaal op het menu. Na het eten gaan we rusten want dat is nodig na een zware voormiddag. Namiddag staat er een tweede training op het programma en volgt al vrij snel het avondeten. Hierna gaan rusten of slapen. Het klinkt misschien saai maar dat is het uiteraard niet. Het zijn zeer leerrijke dagen.”

 
Doorbreken
 

Wat is de ambitie van Tobe Leyen in de toekomst? “Ik wil graag doorbreken bij KRC Genk. Hiervoor zal ik hard moeten werken. Als het niet bij Genk lukt, dan elders maar mijn uiteindelijke ultieme droom is voor Real Madrid spelen net als Iker Casillas, mijn idool. Uiteraard is de weg nog heel lang. ”